Blog Post

מהפכת חזקת הגיל הרך

  • מאת עו"ד אבי פנחסוב
  • 01 מרץ, 2022

על חזקת הגיל הרך, משמורת משותפת, המצב כיום וההשלכה על גובה המזונות

בתחום דיני המשפחה, לעו"ד לגירושין יש משקל רב בכל שלב בתהליך מתחילתו ועד סופו - בדגש על גיבוש הסכם שיגן עליכם ועל הילדים. פרידה היא תקופה מורכבת ואמוציונאלית מאוד, וחשוב לעשות את המירב כדי לשמור על הליך מקצועי ויעיל, כזה שיכבד את כל המעורבים ויחסוך כמה שיותר מצוקה מהילדים. משרדנו מעניק לכם ליווי משפטי ואת תחושת הביטחון והגיבוי המקצועית באופן אישי, נגיש ואדיב, לאורך התהליך ועד סיומו המוצלח, בכל הערכאות.


במאמר זה נסקור עבורכם בקווים כלליים את השינויים שחלו במעמדה של "חזקת הגיל הרך" - ואף את ביטולה דה-פקטו בפסיקת בתי המשפט ונעניק לכם ידע ומידע אשר יבהירו מעט את התחום: כמובן שהמאמר אינו מחליף ייעוץ משפטי מקצועי של עו"ד לגירושין, הבקיא בתחום דיני המשפחה, אלא נועד רק לספק רקע.


נדגיש כי בפועל, לנסיבות של כל מקרה וכל משפחה יש השפעה על בחירת הנתיב המשפטי המומלץ, ובוודאי בהליכים כה רגישים הנוגעים למשמורת על קטינים מומלץ מאוד להיעזר בעו"ד מקצועי, הבקיא במיוחד בעולם של דיני המשפחה.


השורה התחתונה לפני הכל - מה נשתנה?


בקצרה - בתי המשפט בישראל מנהיגים מגמה של הורות שווה בגידול הקטינים, מתייחסים לנסיבות כל מקרה ואינם מעבירים כבעבר באופן אוטומטי ילדים קטנים לאם. משמורת משותפת, הורות שווה, התחשבות בהכנסות האמא לעניין חישוב המזונות וגישה המקרבת אבות רבים אל ילדיהם - ומאזנת בתשלומי המזונות - זוהי תמצית השינוי, ולהלן בהרחבה.


מהי חזקת הגיל הרך?


במילים פשוטות, לאורך ההיסטוריה נהוג היה לחשוב שטובתם של קטינים עד גיל 6 היא שישארו תחת המשמורת של אימם - כל עוד לא הושגה הסכמה אחרת בין ההורים. מצב זה היה נהוג בישראל ובמדינות רבות בעולם אך בעשורים האחרונים ובפרט בעשור האחרון נשחקה חזקת הגיל הרך - עד שכיום ניתן לומר שכמעט ולא נעשה בה שימוש באופן אוטומטי, כפי שהיה בעבר, וכעת ניכר מעבר של בתי המשפט לשקול את טובת הילד: מצב זה מיטיב כעת עם אבות שבעבר סבלו רבות מגישה מוגבלת לילדיהם, לעיתים ללא סיבה, נשאו בעול מזונות לא פרופורציונאלי ואף יותר מכך, במשפחות עם ילדים בוגרים הנטייה הייתה ליישום חזקת הגיל הרך בפועל גם עליהם כדי לא להפריד בין ילדי המשפחה.


מה השתנה בשאלת המשמורת?


בפשטות - לאבות כיום יש סיכוי שווה לזכות במשמורת משותפת ואף במשמורת מלאה על הילדים, גם אלו המצויים מתחת לגיל 6 - וכאן מהות השינוי, בנקודת הפתיחה וההזדמנות השווה - הזדמנות שבעבר נמנעה מהם פעמים רבות. סעיף 25 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות דן במצב בו ההורים לא הגיעו להסכמה ומורה כי "...רשאי בית המשפט לקבוע את העניינים … כפי שייראה לו לטובת הקטין, ובלבד שילדים עד גיל 6 יהיו אצל אמם אם אין סיבות מיוחדות להורות אחרת". "סיבות מיוחדות" לצורך זה יכלו להיות אם מזניחה או מתעללת, ובהינתן וזה לא היה המצב, האבות נותרו חסרי אונים מול רוח החוק - זאת עד שהשופטות והשופטים בישראל החלו לפסוק יותר ויותר בכיוון של משמורת משותפת או מלאה גם במקרים בהם לא הציג האב "סיבות מיוחדות".


דו"ח ועדת שניט - והשפעתו המהותית


בקצרה, ועדת שניט היא הוועדה הציבורית לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושין והיא המליצה על ביטול חזקת הגיל הרך וקביעת משמורת בהתאם לטובת הילד הספציפי וללא קשר למינו של ההורה. יותר מעשור חלף מאז פורסם הדו"ח ובעשור זה ניתן לראות את השפעת הדו"ח בפסיקה המתקדמת של בתי המשפט לענייני משפחה וכן מההתרשמות שלנו בשטח, באולמות המשפט ומקרב לקוחותינו: בתי המשפט אינם מהססים להעניק משמורת משותפת כאשר נסיבות המקרה מאפשרות זאת, וזאת למרות שחזקת הגיל הרך טרם בוטלה ונמחקה באופן רשמי (לכך נוסיף שעיון בתקנות סדרי הדין החדשות של בתי המשפט לענייני משפחה השמיטו את המילה "משמורת" - והמשקל של מהלך זה רב).


על מזונות משותפים ושוויון בין ההורים


מה שנראה טבעי - מצב בו שני ההורים נושאים במשותף משותפת גידול הילדים - היה שנים רבות בגדר משאלה בלבד, ולאור השינויים בעשור החולף מצב זה הוא כיום אפשרי, נגיש ומבטא את הדעות המתקדמות בבתי המשפט.


בעבר נשאו האבות הגרושים בתשלום המזונות באופן מלא - ללא קשר לזמנים בהם הילדים היו אצלם (ואם בכלל) וללא קשר לגובה המשכורת של האם. מצב אבסורדי זה יצר קשיים עצומים, קריסות כלכליות ומצוקה קשה עבור גברים רבים. הזעקה אשר עלתה מהשטח הזכירה גם את מקרי ההתאבדות הנפוצים מאוד בקרב אוכלוסיה זו, ובתי המשפט האזינו לה. שתי נקודות בולטות מהשנה החולפת - כב' השופטת נאוה גדיש דחתה בפסק דינה את טענותיה של האם לחזקת הגיל הרך וחתרה ל"חלוקת זמני השהות". במקרה אחר מתווספים דבריו של כב' השופט שאול שוחט ולפיה על ביהמ"ש לשאוף להסדרים הכוללים את האחריות של שני ההורים, ובאופן המיטבי עבור הקטינים. השנה החולפת, 2021, נחשבת לשנה בה הושלם מהפך שקט בגישת בתי המשפט לענייני משפחה כלפי קביעת משמורת ושינוי חיובי התרחש לטובתם של אבות גרושים אשר ביקשו מביהמ"ש משמורת משותפת.


מהפכה בפס"ד של העליון - שוויון בהתאם ליכולות הכלכליות


פסק דין תקדימי וחשוב בתחום ניתן בבית המשפט העליון בשנת 2017 ומהווה תקדים בעל אימפקט עצום. ביהמ"ש קבע כי בעת החלטה על משמורת משותפת, ישאו האם והאב במזונות הילדים יחדיו, בהתאם למצבם הפיננסי ובהתאם לזמני הראייה ותנאי המשמורת. קשה להמעיט בחשיבות של פסה"ד ובהתקדמות הרבה שהוא משיג בחתירה לשיוויון בנטל, מניעת מזונות כפולים והשלכת עול פיננסי באופן לא מאוזן.


לסיכום,

ליווי משפטי מקצועי של עו"ד לדיני משפחה יעניק לכם ראש שקט בתקופה לא פשוטה, ימנע מכם טעויות שעלולות לעלות ביוקר ויאפשר לכם להגיע לתוצאה האופטימלית. האסטרטגיה המשפטית שלנו חותרת תמיד למקסימום תוצאות במינימום צעדים, בשיטות משפטיות מתקדמות ומדוייקות.

נתכבד לשוחח איתכם בכל עת לנוחותכם, להאזין ולשרטט יחד פתרונות.
Share by: